تاریخچه :
مدتها پیش از کشف پنیسیلین بشر آموخته بود بهطور تجربی برخی مواد خام را به عنوان عامل ضدمیکروب بهکار گیرد. ۶۰۰–۵۰۰ سال پیش از میلاد، چینیها شیره کپک زده لوبیای شور را برای درمان عفونتها بهکار میبردند.
کشف نخستین ماده آنتیبیوتیک به سال ۱۹۲۸ توسط الکساندر فلمینگ صورت گرفت، او بهطور اتفاقی متوجه اثر ضدباکتریایی مادهٔ مترشحه توسط قارچ پنیسیلیوم نوتاتوم شد. هاوارد فلوری، این ماده را تخلیص کرد و با تجویز آن ، موفق به درمان عفونتها به روش سیستمیک شد. پس از این یافته، دانشمندان، مواد طبیعی دیگری را هم به عنوان آنتی بیوتیک از جمله تتراسایکلین ، استرپتومایسین و سفالوسپورینها به دست آوردند. پس از شناسایی ساختار این مواد توسط شیمیدانها، با ایجاد تغییرات در آنها گونههای صناعی آنتیبیوتیکها تولید شدند. در نهایت گونههای جدید کاملاً صناعی آنتیبیوتیکها با اثربخشی بیشتر و ثبات شیمیایی بیشتر نیز تولید شدند.
آنتی بیوتیک چیست ؟
آنتیبیوتیکها انواعی از داروهای قدرتمند هستند که توانایی درمان برخی از گونههای باکتری را دارند. مصرف آنتی بیوتیک ها، میتواند جان انسانها را نجات دهد.
وقتی که یک باکتری وارد بدن میشود، قبل از رشد و تکثیر و ایجاد علائم، گلبولهای سفید خون (WBC) به آنها حمله میکنند و بهصورت طبیعی آنها را از بین میبرند. بااینحال، گاهی اوقات تعداد باکتریها خیلی زیاد میشود و بدن دیگر توانایی مبارزه با آنها را ندارد. در چنین شرایطی، آنتیبیوتیکها میتوانند به بدن در از بین بردن باکتریها کمک کنند. آنتیبیوتیکها انواع گوناگونی دارند که هر کدام در درمان نوع خاصی از باکتریها موثر هستند.
مصرف آنتی بیوتیک چه زمانی درستتر است؟
زمانی که به عفونتهای باکتریایی مبتلا میشوید، مصرف آنتی بیوتیک آغاز میشود. تشخیص این نوع بیماریها بر عهده پزشک است و در صورت نیاز برای شما آنتیبیوتیک تجویز میکند. شما نباید این داروها را سرخود و بدون نسخه تهیه و مصرف کنید.
بیماریهایی که بر اثر ورود ویروس به بدن ایجاد میشوند، با آنتیبیوتیک قابلدرمان نیستند. حتی گاهی اوقات پزشک هم قادر به تشخیص عفونت باکتریایی از ویروسی نیست. در چنین شرایطی ممکن است نیاز به انجام آزمایش برای تشخیص نوع عفونت باشد تا در صورت نیاز بتوانید آنتیبیوتیک مصرف کنید.
مصرف آنتیبیوتیک برای درمان کدام بیماریها توصیه میشود؟
عمده نگرانی در خصوص مصرف آنتی بیوتیک
عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک ها :
عوارض قطع ناگهانی آنتی بیوتیک چیست؟
اگر آنتیبیوتیکها را قبل از اتمام دوره قطع کنید، ممکن است باکتریها به این دارو مقاوم شوند و در صورت ابتلا به همان عفونت، دیگر برای درمان موثر نباشند. اگر بعد از مصرف تعدادی از آنتیبیوتیکها احساس کردید که درمان شدهاید، باز هم باید تمام داروهایی که پزشک برایتان تجویز کرده را مصرف و دوره درمان را تکمیل کنید.
در صورتی که مشکلات زیر را دارید قبل از تجویز هرگونه آنتی بیوتیک باید به پزشک خود اطلاع دهید:
باید ها و نباید های غذایی در زمان مصرف آنتی بیوتیک ها
غذاهایی که با آنتی بیوتیک ها تداخل دارند:
مواد غذایی که هنگام مصرف آنتی بیوتیک ها به عملکرد بهتر آن ها کمک می کنند :
مکمل های حاوی پروبیوتیک
بیمارستان محب مهر در افق برنامه استراتژیک (سال 1405)، بیمارستانی است چابک و پاسخگو، متکی به سرمایه انسانی توانمند و وفادار، دارای فرایندهای هوشمند، و سرآمد در ارایه خدمات باکیفیت و ایمن به ذینفعان در میان بیمارستانهای خصوصی کشور.