راهنمای مراجعین

عدم نزول به بیضه ( UDT )

در دوران جنینی، بیضه ها درون شکم قرار دارند و بعد از هفته 28 جنینی به داخل کیسه بیضه ها نزول می یابند. در حدود 3% نوزادان رسیده و 30% نوزادن پسر نارس، بیضه ها در زمان تولد داخل کیسه بیضه قرار ندارند و در اصطلاح عارضه بیضه نزول نکرده وجود دارد. 30% موارد بصورت دو طرفه است. معمولاً پس از تولد تا یک سالگی بیشتر این بیضه ها نزول پیدا می کنند و فراوانی آن هنگام یکسالگی 1% می باشد.

روند بروز بیماری:

بیضه ها در دوران جنینی در داخل شکم جنین تکامل می یابد و با بزرگ شدن سن جنین از یک مسیر مشخص به کیسه بیضه وارد می شود. یکی از شایعترین  اختلالاتی است که در هنگام تولد مشکل با نوزاد وجود دارد. بیضه در کودکان قبل از بلوغ حرکت طبیعی به سمت بدن دارد که ممکن است خصوصاً در محیط سرد بطور طبیعی به سمت بالا برود ولی در پایین نیامدن مادرزادی پس از تایید توسط پزشک معالج، نیازمند جراحی است. اگر بیضه قابل لمس باشد با جراحی باز درمان می شود و اگر غیر قابل لمس باشد، تشخیص و درمان همزمان با لاپاراسکوپی (جراحی بسته و بدون شکاف) انجام می شود.

علائم:

1-کیسه بیضه در یک یا هر دو طرف تکامل نیافته به نظر می رسد.

2-بیضه در مکان طبیعی خود در کیسه بیضه قابل لمس نیست.

3-کوچک و نرم بودن بیضه پایین نیامده نسبت به بیضه دیگر و اگر عدم نزول بیضه دو طرفه باشد هر دو بیضه نسبت به حالت طبیعی کوچکتر می باشد.

محل این بیضه ها ممکن است داخل کانال اینگونیال ( بالای ریشه آلت ) یا داخل شکم باشد که با معاینه و کمک سونوگرافی امکان تشخیص آن وجود دارد. در صورتی که تا سن یکسالگی بیضه ها پایین نیایند باید با روش جراحی نسبت به پایین آوردن آن اقدام نمود. در موارد بیضه های شکمی یا بیضه های نزول نکرده دو طرفه می توان از روش لاپاراسکوپی کمک گرفت.

روش های تشخیص:

1-معاینه

2-سونوگرافی

 

 عوارض احتمالی:

اگر بیضه پایین نیامده، در زمان مناسب ( یعنی قبل از 13 ماهگی ) جراحی نشود، این عوارض بروز خواهد کرد:

1-پیچ خوردن بیضه

2-ایجاد فتق

3-عقیمی یا کاهش باروری

4-مشکلات روانی همراه با کاهش اعتماد به نفس

5-اختلال بلوغ در صورت فقدان بیضه ها

6-افزایش احتمال سرطان بیضه

درمان:

بیضه ای که موقع تولد در محل طبیعی قرار ندارد اگر در 6 ماه اول پایین نیامد باید قبل از یک سالگی برای جراحی به پزشک جراح ارولوژیست ارجاع گردد.

1-جراحی باز: بیضه ای که پایین نیامده ولی قابل لمس است با شکاف کوچکی در کشاله ران به محل طبیعی آورده می شود.

2-جراحی بسته ( لاپاراسکوپیک ): وقتی بیضه قابل لمس نباشد، منحصراً با لاپاراسکوپی می توان ثابت کرد که بیضه اساساً وجود دارد یا ساخته نشده که در 50% موارد چنین است و اگر ساخته شده آن را به محل طبیعی منتقل می نمایند.

مراقبت در منزل پس از جراحی:

1-آموزش به والدین جهت خشک و تمیز نگه داشتن عمل جراجی

2-حمام دوش به جای حمام وان به مدت یک هفته پس از عمل جراحی

3-بستن پوشک در شیرخوران و کودکان خردسال به گونه ای که با پانسمان تماس پیدا نکند.

4-تعویض مکرر پوشک به منظور پیشگیری از آلوده شدن

5-ممانعت از ورزش دوچرخه سواری و سوار شدن روروئک یا هر فشاری به ناحیه وسط پا تا یک ماه

6-ویزیت پزشک معالج یک هفته و 2 ماه بعد از عمل جراحی

 

از دریافت نظر شما خوشحال خواهیم شد